Educació i infància en risc acció i reflexió en l'àmbit social

Sumari: Pròleg, Joan Estruch, p.13-17 Introducció, p. 17-19 Primera Part: El canemàs de la recerca I. De la qüestió social a la fragmentació dels problemes socials, p. 23-67 II. La recerca: una espiral d'acció i reflexió, p. 67-99 Segona Part: Designar el problema, construir la professió I...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Jolonch i Anglada, Anna
Other Authors: Estruch, Joan
Format: Book
Language:Spanish
Published: [Barcelona] CETC : Pòrtic 2002
Series:Temes contemporanis / Àngel Castiñeira 17
Subjects:
Description
Summary:Sumari: Pròleg, Joan Estruch, p.13-17 Introducció, p. 17-19 Primera Part: El canemàs de la recerca I. De la qüestió social a la fragmentació dels problemes socials, p. 23-67 II. La recerca: una espiral d'acció i reflexió, p. 67-99 Segona Part: Designar el problema, construir la professió I. La creació d'un sector d'intervenció: la infància en risc social, p. 99-137 II. L'educador: una posició paradoxal, p. 137-169 Tercera Part: La mirada i l'acció I. La mirada professional en l'objectivació del risc, p. 169-217 II. La identitat professional de l'educador a debat, p. 217-245 Conclusions, p. 245-255 Bibliografia, p. 255-267 Resum: Fruit d'una tesi doctoral en ciències de l'educació, aquesta obra es presenta com una eina de reflexió envers els educadors socials, pedagògs, treballadors socials i sociòlegs, interessats a l'educació dels infants en situació de risc social a Catalunya. Si bé hi ha una estreta relació entre desintegració i conflictivitat social, el propòsit d'aquest llibre és mostrar el paper fonamental representat per part de l'actual crisi de les institucions socialitzadores, a nivell familiar, legal i administratiu, en l'increment del risc social dels infants. De caire epistemològic i ètic, el nucli del text es centra en l'anàlisi crític del marc i elements configuradors del risc social i especialment del procés de juridicització de l'acció social produït a Catalunya en el decurs dels darrers vint anys. Procés vinculat a la tipificació i tractament jurídico-penal de les qüestions considerades d'alt risc i als maltractaments infantils. Finalment, en els dos últims capítols, es presenta la visió crítica dels professionals -resultat de diversos informes i entrevistes- en la matèria en relació a la problemàtica de l'objectivació dels risc i al qüestionament de la formació i figura administrativa de l'educador social. Com a conclusió de la recerca es determina la importància de posar en marxa polítiques de diagnòstic, assistència i prevenció de la infància totalment desvinculades d'una correcció jurídico-penal.
Item Description:Aquesta obra és una adaptació de la tesi doctoral de l'autora i que va ser publicada íntegrament i en francès sota el títol Éducateurs et enfance en risque social. Le regard, l'action et la réflexion dans les pratiques professionelles (Lille, Presses Universitaires du Septentrion, 2001). - Drets exclusius d'edició en llengua catalana: ECSA - vers de port. - Bibliografía: p. 255-267.
Physical Description:267 p. 24 cm
ISBN:84-7306-804-1